Selecteer een pagina

Na een langdurige en nauwe samenwerking tussen BCTN, Vos Transport Group en de gemeente Deventer, is het met grote vreugde dat we de officiële opening van de langverwachte containerterminal in Deventer aankondigen. Deze gloednieuwe containerterminal zal een cruciale rol spelen in het bevorderen van duurzaam containertransport in Deventer en de aangrenzende gemeenschappen.De plannen voor deze containerterminal werden gesmeed in 2016, toen BCTN, Vos Transport Group en de gemeente Deventer begonnen te onderzoeken of een terminal op het terrein aan de Westfalenstraat 18-20 levensvatbaar was. Ondanks enkele obstakels, waaronder kwesties met betrekking tot stikstof, werd op 19 mei 2022 door de gemeente Deventer de vereiste vergunning verleend voor de constructie van een verstevigde kademuur.

In februari 2023 is aannemer Van Heteren begonnen met de bouw van de verstevigde kademuur, die met succes is voltooid in juni 2023. Op 1 september 2023 zal de gemeente Deventer het terrein officieel overdragen aan Inland Terminal Deventer, dat verantwoordelijk zal zijn voor de exploitatie. Gedurende de maanden oktober en november 2023 zullen er verdere verbeteringen worden uitgevoerd, waaronder het verharden van het terrein, de bouw van een kantoorgebouw en de installatie van een omheining.

De containerterminal heeft een oppervlakte van 7.500 vierkante meter met mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding en een kadelengte van 160 meter. Bovendien staat er een geavanceerde reach stacker klaar voor het efficiënt laden en lossen van containers van schepen. De totale capaciteit van de terminal bedraagt 30.000 TEU. Wekelijks zullen er tussen de Deventer-terminal en de haven van Rotterdam twee tot vier afvaarten plaatsvinden, waardoor er een doeltreffende en milieuvriendelijke verbinding voor containervervoer wordt gerealiseerd.

Zowel de havenautoriteiten van Deventer als de Cleantech Regio zien vol verwachting uit naar de totstandkoming van deze containerterminal en de gunstige invloed ervan op de verduurzaming van transport in de regio. Het pionierswerk van BCTN en Vos Transport Group op het gebied van duurzaamheid, door het openen van deze nieuwe containerterminal, zal niet alleen bijdragen aan schonere en efficiëntere logistiek, maar ook aan de economische groei en werkgelegenheid in Deventer en naburige gebieden. Bovendien worden de mogelijkheden voor toekomstig elektrisch of waterstoftransport onderzocht om de vergroening van het containertransport verder te bevorderen, waarbij Inland Terminal Deventer een leidende rol speelt in het verduurzamen van transportstromen.

Daarnaast bundelen beide bedrijven hun krachten in het Dreamh2aul-project, waarbij ze aan het eind van dit jaar twee baanbrekende waterstofvrachtwagens in gebruik zullen nemen. Deze vrachtwagens zijn uniek in Europa vanwege hun innovatieve kenmerken. Ze zullen gevestigd worden in Deventer en ingezet worden voor transport van en naar de terminal. Bovendien heeft Vos Transport Group al uitgebreide ervaring met het gebruik van Biodiesel HVO100, wat leidt tot indrukwekkende CO2-reductie tot wel 90%. Kortom, er zijn talrijke mogelijkheden voor klanten om zowel het voor- als natransport op een zeer duurzame wijze uit te voeren.

De feestelijke opening van de terminal is gepland voor december 2023. Tijdens dit evenement zullen vertegenwoordigers van betrokken partijen, lokale autoriteiten en andere belanghebbenden aanwezig zijn. Dit symboliseert een significante mijlpaal in de bevordering van duurzame logistiek en zal bijdragen aan verdere economische groei in Deventer en de omliggende regio.

Over BCTN

BCTN is een onderdeel van Inland Terminals Group B.V., dat acht terminals in Nederland en drie terminals in België beheert. Met een capaciteit van 1.569.000 TEU, een jaarlijkse omzet van circa 130 miljoen euro en een personeelsbestand van 250 medewerkers, is Inland Terminals Group een toonaangevende speler in intermodaal transport met een uitgebreid netwerk van binnenlandse containerterminals in de Benelux. Voor contactinformatie met betrekking tot BCTN kunt u terecht bij Marco Witte, gevestigd aan Winselingseweg 80, 6541 AH Nijmegen, telefoon: +31 6 5130 5230.

Over Vos Transport Group

Vos Transport Group is een voorloper op het gebied van duurzaamheid binnen de logistieke sector. Hun voornaamste focus ligt op het onderzoeken en implementeren van alternatieve brandstoffen, zoals elektrisch transport en waterstof. Het bedrijf gelooft sterk dat de combinatie van alternatieve brandstoffen, efficiënte logistiek en verbeterde verkeersomstandigheden zal bijdragen aan een groenere toekomst voor de transportindustrie. Vos Transport Group heeft zich gespecialiseerd in internationaal groeps- en deelladingvervoer en beschikt over een vloot van meer dan 470 eigen vrachtwagens. Hun voornaamste bestemmingen zijn Scandinavië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Voor contact met Vos Transport Group kunt u terecht bij Max Menheere, gevestigd aan de Londenstraat 5, 7418 EE Deventer, telefoon: +31 6 28237455.